Lyckad vårträff i Umeå

Tisdagen den 3 maj arrangerade NyföretagarCentrum Umeå en vårträff med tillhörande årsstämma på Great Hub. På plats fanns ett tjugotal personer, däribland rådgivare och partners, samt två föredragshållare.

– Det blev väldigt lyckat, säger verksamhetsledaren Brita Natanaelsson.

Alla deltagarna hälsades välkomna med en skål av Jan Sundman, ordförande i NyföretagarCentrum Umeå. Därpå följde middag och trevligt mingel samt föredrag.

Förste talare var Thomas Bandling, koncernchef och vd på MANA Projektbyrå, som bildades 2017 och erbjuder konsulttjänster och helhetslösningar inom bygg och fastighet. Efter att ha jobbat många år i branschen blev Thomas sugen på att starta eget och han tog kontakt med NyföretagarCentrum för rådgivning.

– Hela den resan var en känslomässig berg- och dalbana. Allt från att våga säga upp sig till att göra det förbjudna och starta eget i samma bransch. Det var en känslomässig utmaning. Men mentorskapet från NyföretagarCentrum gjorde att jag fattade modet att genomföra min plan. Jag fick energi och pushning från Jan Sundman, som var min mentor då, säger han.

Trots att han fick nej av den första banken han besökte för att be om ett uppstartslån, tog företaget fart på nolltid efter att ha fått låna pengar i en annan bank. På bara två år steg omsättningen till 50 miljoner kronor och bolaget har prisats flera gånger. I dag har MANA Projektbyrå tolv anställda i Norrland och kontor i både Umeå och Skellefteå – och omsättningen ökar stadigt.

– Man ska vara beredd på att det går upp och ned i alla branscher, så man ska vara ödmjuk. En sak som vi har märkt är att när det går bra så öppnar det många dörrar, bland annat när det gäller upphandlingar och marknadsföring, säger Thomas Bandling.

Thomas Bandling, MANA Projektbyrå

I dagsläget tittar de på att öppna kontor i fler städer. De har också valt att genomgå olika certifieringar.

– Vi vill bygga ett robust företag och visa våra kunder att vi är seriösa, säger Thomas Bandling.

Han menar att den största utmaningen är att hitta rätt kompetens och att behålla den.

– Vi vill få våra anställda att trivas så att de vill stanna kvar och växa med oss som bolag. Vi försöker bygga en så mångsidig grupp som möjligt. Vi måste ha sakkunniga inom alla tekniker – VVS, el, brand, ljud med mera – vi ska vara kompletta. På så vis kan vi hjälpa våra kunder på bästa sätt, säger Thomas.

Även företagaren Ida Nilsson, ägare av Västerbottens Fisk – fiskrökeriet ute på Hillskär i Holmsund – berättade om sitt bolag under vårträffen. Bolaget förädlar fisk och skaldjur av högsta kvalitet och komponerar både såser och röror. Bland annat har Ida vunnit pris för sin omtalade kallrökta lax.

– Jag jobbade på Västerbottens Fisk åt den tidigare ägaren. När han skulle flytta söderut med sin familj frågade han om jag ville ta över inkråmet i ett nytt bolag. Jag bestämde mig för att köra, säger Ida Nilsson, som bildade sitt bolag 2019.

Hon hade redan god kunskap om verksamheten och siffrorna och förstod var hon kunde göra förbättringar. Men precis som Thomas Bandling, som fick nej av första banken han gick till, nekades Ida lån flera – gånger om.

– Jag fick ingen hjälp alls utan har fått betala allt ur egen ficka. Så jag fick en ganska tuff start ekonomiskt. Jag har ju satsat allt jag äger och har, så från början var det stressigt.

I dag består hennes kunder av bland annat Coop och Ica samt restauranger som Tonka Strandgatan och Tonka MVG, men också Wasaline.

– Jag driver även en butik i Holmsund, mitt emot färjeterminalen. Där har jag öppet torsdagar och fredagar. När Coronan slog till fick jag verkligen mycket hjälp av Holmsundsborna och företagen här. Det var kö varenda dag jag hade öppet, säger Ida.

Uppslutningen var god till vårträffen

Hon tycker att det är svårt att få tiden att räcka till ibland, men att hon har fått rådet av Gunnar Leissner, sin dåvarande mentor på NyföretagarCentrum, att leja bort sådant hon inte tycker är roligt.

– Pappersarbeten och varuleveranser bland annat. Det är så mycket bättre att köpa in tjänsterna än att ha anställda som inte fyller ut en heltid. Jag fiskar inte heller, utan köper in fisken jag behandlar – och försöker då köpa så lokalt det bara går, säger Ida och fortsätter:

– Jag har valt att fokusera på rökeriet, rörorna och såserna – det är det jag tycker är roligt. Jag tänkte att om jag gör det jag tycker är roligt så har jag större chans att lyckas. Och jag har lyckats förbättra resultatet i bolaget – i år är min förhoppning att kunna omsätta fem miljoner kronor på egen hand i bolaget.

Hon tycker att NyföretagarCentrum har bidragit mycket på hennes företagsresa.

– Det finns så många saker som man inte kan och aldrig har varit med om. Till exempel behövde jag en jurist vid ett tillfälle och då fick jag hjälp av en styrelseledamot i NyföretagarCentrum. Det är skönt att kunna prata med någon om vilket steg man ska ta härnäst – att kunna bolla, säger Ida.

Hon älskar att driva företag och skulle inte vilja vara utan någon av sina erfarenheter, inte ens de negativa.

– Allt är möjligt. Vill man så kan man, säger Ida.

Efter vårträffen inleddes årsmötet.

– Det blev verkligen en trevlig och givande kväll. Nu peppar vi för ett nytt spännande år med alla inspirerande entreprenörer, säger Brita Natanaelsson.