Oskar & Tuva, HotBox Burgers

Carolina på NyföretagarCentrum har varit ett superviktigt bollplank som verkligen hjälpt till med alla bitar. Att starta HotBox hade varit så mycket svårare utan henne.

“Ska vi inte starta eget då?” Tuvas fråga en dag efter jobbet blev startskottet till HotBox Burgers som hon och sambon Oskar driver sedan ett år tillbaka.
Oskar, teknikern och passionerad matlagare efter timmar i köket med sin mormor, Tuva, uppvuxen på hästgård med ekonomiutbildning på gymnasiet.
Oskar hade namn och koncept klart, och första fredagen efter löning april- 22 öppnades HotBox Burgers på Österskans i Halmstad. En hamburgerrestaurang med fokus på lokala råvaror av hög kvalitet. Med råvaror från Wapnö mejeri, lokal köttproducent, bageri tvärs över gatan. Succé från start.

Varför ville ni starta eget?
“Jag har alltid drömt om att starta eget, och båda var vi nog lite frustrerade av att ha massor av idéer, men som anställd var det svårt att få gehör för dem. Båda två hade tänkt på att starta men samtalet efter jobbet blev startskottet.

Varför hamburgare?
Oskar: ”Jag älskar att laga mat, och har gjort sedan jag var liten. Mormor jobbade som kokerska och det blev startskottet till min passion. Sedan jag var 14 år har jag jobbat extra på sommaren och under terminerna i olika restauranger. Nu kände jag att tillsammans med Tuva ville jag starta något eget, där vi kunde arbeta med bra lokala råvaror, också för vara mer klimatsmarta. Med lokala producenter blir det kortare transporter. Hamburgerbrödet gick vi ju till och med till fots tvärs över parkeringen, för att hämta varje morgon. ”
Hamburgare är den optimala maträtten. Festligt & fint samtidigt som det är enkelt, tillgängligt och smidigt.

Våra styrkor:
* Envisa, ger inte upp, när vi bestämt oss gör vi det fullt ut!
* Lättlärda. Har under uppstarten exempelvis lärt oss snickra.
* Oss som team. Vi kompletterar varandra perfekt.

Hur har starten varit & vad är fördelarna med att starta eget när man är unga som ni?
Det har varit intensivt. Vi fick möjlighet att hyra ett markarrende av Halmstad kommun över sommaren första året. Restaurangen öppnade 29 april, fredag efter löning, dagen innan Valborg. En deadline vi satte för att pressa oss själva. Även om vi haft personal så blev det jobb från 7 på morgonen till 3 på natten – varje dag! Då är det skönt att vara ung för man har kanske lite mer energi. Dessutom hade vi ju inte så mycket att förlora. Inga barn, inga stora utgifter. Sedan kompletterar vi varandra bra, Oskar ansvarar för maten och Tuva för ekonomin.

Vi kastades in i elden och har under året stött på diverse utmaningar. Vi har fått lära oss snickra, det gick faktiskt oväntat bra.
En utmaning som kom snart var att markarrendet inte kunde förlängas efter sommaren. Plötsligt var vi tvungna att raskt hitta en ny plats. Tack vare en kompis fick vi tips om Gislaveds Handelsplats där vi finns nu. En plats som varit toppen. Däremot har vi alldeles precis fått klart för ett nytt markarrende på Österskans i Halmstad.

Sen har det varit ett tufft år pga höjda priser på el och råvaror. Kött har ökat 70%, bröd 100%. Vi har verkligen fått tänka oss för hur vi gör våra inköp och vad vi kan göra för att spara el. Även om vi höjt våra priser så finns det en gräns och vi har fått kapa våra marginaler.
För att få in mer kunder så har vi fått jobba mycket med kampanjer; om man laddar ner vår app så får man en dipp gratis. Unde december hade vi en julkalendet med nytt erbjudande varje dag.

Tuva & Oskars 3 bästa tips:
Ge aldrig upp din vision! – Den lägger grunden och när du ska ta beslut, se till att handlingarna följer visionen!
Du kan aldrig planera för mycket! Men sätt deadlines så du inte fastnar i planerandet.
Ge inte upp! Bry dig inte om vad andra säger!

Hur har det gått hittills? Var ser ni er själva om 10 år?
Första året har överträffat alla förväntningar. Maten har varit väldigt uppskattad och vi har haft fullt upp från start. Vi har fått ett gäng stammisar och återkommande kunder. Såå tacksamt!
Vi har jobbat dygnet runt, och hade inte klarat oss utan våra fantastiska sommar- och extrajobbare.

Framtiden ser ljus ut. Utöver Gislaved och Halmstad så har vi sökt bygglov för en restaurang i Falkenberg. Därefter är planen att starta runt två restauranger per år. Eftersom vi vill arbeta med lokala leverantörer så börjar vi runt Halland, Göteborg, neråt Skåne. I områden där Wapnö finns. Utökar det till andra områden så får vi starta samarbeten med andra lokala leverantörer.

Ni har varit med i mentorprogrammet också, hur var det?
Mentorskapet med Peter, vår mentor, har varit så hjälpsamt. Han är så genuint intresserad och engagerad i det vi gör. Väldigt aktiv och hjälper till med allt möjligt. Han kopplar ihop oss med kontakter. Plötsligt en dag ringde han, då var han i Falkenberg och åkte runt och tittade på platser som skulle vara lämpliga för en ny restaurang. En annan gång åkte han upp till Gislaved, bara för att testa en av burgarna. Han tar sig verkligen tid för att hjälpa oss framåt! Det är en sån fördel att kunna ha en mentor. Hans erfarenheter och kompetens har gjort att många av de misstag vi kunnat gjort, har vi lyckats undvika med hjälp av honom.

Avslutningsvis, vad har ni fått för hjälp under starten och hur har det varit viktigt?
Tidigt fick vi kontakt med Carolina på NyföretagarCentrum och gick på rådgivning hos henne. Hon har varit ett superviktigt bollplank som verkligen hjälpt till med alla bitar. Det hade varit mycket svårare utan henne. Vi har fått hjälp med allt ifrån att regga AB till att förbereda oss inför möte med första leverantören. Hela grunden i princip.
Sen har nätverket vi fått genom NyföretagarCentrum lett oss vidare så vi fått kontakt med andra lokala kontakter.