Jessica Hjert Flod, Väst

”Att vara mentor och se människor utvecklas och växa är otroligt givande”

Jessica Hjert Flod är beteendevetare och KBT-terapeut med en samtalsmottagning i Vänersborg i Västra Götaland.  

Utöver det så driver hon också ett utbildningsföretag, Skrivterapicentrum, där hon utbildar terapeuter/ coacher i terapeutiskt skrivande. Hon har också kurser i skrivterapi för privatpersoner. 

Jessica var själv adept i programmet för snart 10 år sedan när hon startade eget, och när hon sedan fick frågan om att bli mentor var det självklart att tacka ja.

Vad är det bästa med att vara mentor?

“Förutom att jag älskar att lyssna och stötta människor så är det så otroligt berikande att få se en människa utvecklas i en ny roll, som egen företagare. Att få vara med och se hur någon når sina mål är en fantastisk upplevelse. Det ger energi och inspiration åt båda håll.”

Vad ska man tänka på när man går in i en mentorskapsrelation?

“ Bygg upp en trygg, öppen och ärlig relation. För mig är det viktigt att adepten kan dela med sig om allt, att vi kan prata om svårigheter, rädslor osv. Som nystartad är det en hel del såna känslor.  För oss som är mentorer är det viktigt att tänka på att vara lyhörd för adepternas behov och undvika att komma med råd de inte bett om. Adepten ska verkligen ta vara på möjligheten mentorskapet innebär för tids nog står hen på egna ben, utnyttja bollplanket medan du kan.

Det är viktigt att våga ställa jobbiga frågor, att inte bara hålla med. Mitt jobba är inte bara att peppa utan också att utmana adepten för att få den att växa och komma till insikt. ”

Har du något speciellt du brukar tänka på när du är mentor?

” Jag klargör för adepten att det är hens tid. Vi är där för att prata om det adepten upplever är viktigt. Sen är jag en doer med mycket energi så jag brukar säga till dem att bromsa mig om de tycker jag ”sparkar dem för hårt i baken”. 

Jessicas tips till dig som startar: 

”Ta hjälp av en mentor! Det är ovärderligt att ha stöd från dem som gått vägen före dig.”