Underbara Nystanet – Med återbruk som affärsidé

På stora torget i Skänninge ligger Johanna Wall och Maria Strelins egen butik, Underbara Nystanet. En butik med återbruk som affärsidé, som erbjuder en mängd garn- och sybehör, men också selektivt utvalda underkläder, bivaxprodukter, gosedjur och presentartiklar. Förutom detta utför man även sömnads- och skräddartjänster till sina kunder och anordnar temakvällar och kurser.

Inne på det Underbara Nystanet anar man en hel del kreativitet, pyssel och skaparglädje. Inte sällan med ett starkt återbrukstänk, där man mer än gärna skapar nya saker av något gammalt. I återbruksavdelningen samlas en mängd produkter som Johanna och Maria själva gjort för hand i butiken. Även sömnads- och skrädderitjänsterna är mycket populära, och det byts både blixtlås och läggs upp byxor på löpande band till kunderna.

Det sociala och kontakten med kunderna är också viktigt för Johanna och Maria. Därför anordnar man även kurser i virkning, samt arrangerar olika temakvällar som blir mysiga sociala sammankomster för kunderna.

Rådgivning, starta eget-kurs och men­tor­pro­gram är ett kanonbra fram­gångsre­cept för långsiktigt hållbara företag

Johanna och Maria vände sig till oss på Nyföretagarcentrum med sin affärsidé och gick på rådgivning. De deltog även på ett flertal av våra kostnadsfria seminarium, gick vår starta eget-kurs och anmälde sig även till vårt mentorprogram. Just detta är ett mycket gott tecken på att man verkligen vill skapa goda förutsättningar till ett hållbart och långsiktigt företagande. Nu låter vi Johanna och Maria berätta lite om sitt företagande.

Johanna, vad är det bästa med att vara företagare?

-Det bästa med att vara företagare enlig mig är friheten i sitt jobb. Att få jobba mot sina egna drömmar och mål.

Vad var roligast under uppstarten?

-Det måste vara att se sina drömmar skapas och bli verkliga. Från första idén till att faktiskt sätta nyckeln i dörren till butiken. Sedan så var all planering väldigt rolig. Det krävs en hel del planering när man startar upp ett företag men som tur så hade vi många som stöttade oss så det blev både roligt och utmanade.

Ökat intresse leder till utökad verksamhet

-Sedan starten har vi haft en klar bild av hur vår verksamhet ska vara och det har vi fortsatt och bygga på. Men vi har märkt ett ökat intresse för hantverk och gemenskap. Därav kommer vi utöka vår verksamhet med ett minicafé, med tema stick och- virkinspirerat.

Berätta lite om ert samarbete med bröstskolan?

-Vi kände att det föll naturligt med att bjuda in bröstenheten under oktober månad som håller i en bröstskola. Vi tycker att det är så viktigt att kvinnor som män bör känna till sina bröst och hur dom kan förändras genom livet. Att vi kan erbjuda en informationskväll varje år helt kostnadsfritt är vårt mål för att uppmärksamma just den rosa månaden.

Kan du ge tre snabba tips till andra som funderar på att starta eget?

-Planering är A och O. Använd checklista.

-Våga ta hjälp från ditt kontaktnät och andra källor.

-Läs på vid som innebär att vara egen och delta i alla kurser, information tillfällen som finns.

Underbara nystanet finns på Facebook och Instagram så gå gärna in och kika där för mer inspiration.

Text : Johan Åhlund

Foto: Underbara Nystanet