Ditt företagsnamn och din hemsida

Ja, det finns de som beskriver val av företagsnamn och hemsida som det svåraste att bestämma när man startar företag, och jag är lite benägen att hålla med. Och det måste ju bli rätt från början. 

Eller…?

Landa – gör om – känn efter – och låt det mogna!

Hemsideverkstaden är faktiskt tredje namnet jag ”seglar under” när det gäller mitt hemsidebyggande. Jag ”fick” det av en bekant från en kurs och det talade till mig redan från första stund. Skulle jag väntat tills uppenbarelsen kom? 

Då hade jag fått vänta flera år innan jag skulle startat igång. Hur hade det slutat då?

Nu började jag istället bygga hemsidor under ett annat namn, på en annan domän, med en annan logotyp. 

Men det kändes inte helt bra, så jag försökte med ett annat namn, en annan domän och en annan logotyp.

Det tog helt enkelt tid innan jag hittade rätt i mitt eget grafiska uttryck, och innan jag hittade riktigt hem på webben, men kontentan av det hela är att det är ok att ändra sig längs vägen, och det är ok att byta!

Vad jag absolut vill trycka på är dock att alltid, alltidALLTID säkra din domän. Och detta innan registreringen av ditt bolag gått igenom på Bolagsverket! Helst innan du ens skickat in dit!!!

”Vad menar hon nu?”

Jag ska förklara. 

Säg att du ska jobba med att klippa katter i ditt företag. Du förstår att du behöver en hemsida, men vad ska företaget heta? Du skickar in några namnförslag till Bolagsverket och två av dem gillar du skarpt och vill nog försöka få igenom dessa. I vårt exempel är dessa Kattklipperian och Kattklippet. (Eftersom Bolagsverket inte gillar för generella namn lämnar du därför in Kattklipperian i Mark och Kattklippet i Mark också.)

Så. Hur ser det ut på domänfronten.

Bästa är att välja rätt webbhotell från början, och jag har ju såklart mina favoriter, men motiveringarna till dessa lämnar vi till ett annat inlägg. 

Besök Oderland.se och titta i menyn under ”Fler tjänster”, där hittar du domäner. Där skriver du in ordet kattklipperian. Bara det. Inget www eller .se. Utelämnar du toppdomänen får du upp alla toppdomäner webbhotellet saluför och kan välja och vraka, om .se är upptaget finns det ju idag en uppsjö av toppdomäner – långt många fler än bara de nationsbundna, vad sägs om .shop eller .design?

Nationsbundna toppdomäner kostar ofta runt 150 – 200 kr, de lite mer speciella kan kosta bra mycket mer, men kan ju ändå vara en god investering när man ska bygga ett varumärke.

Finns ditt namn.se ledigt? Bra! Ta det då! Nu! Innan någon annan gör det…! JA, innan Bolagsverket sagt ja till ditt namn. Om man tittar på våra exempel här så finns (i skrivande stund) kattklipperian.se ledigt så den lägger vi i varukorgen.

kattklippet.se har dock någon annan tagit, däremot finns kattklippet.nu och kattklippet.com (bland annat). Här kanske vi har lite svårt att bestämma oss, så vi väljer helt enkelt både .nu-adressen och .com.

Då har vi tre domäner som vi betalar en årskostnad för, vi har säkrat våra olika ”arbetsnamn” och nu spelar det inte så stor roll vilket namn Bolagsverket säger ja till, för du har säkrat din webbadress.

En annan sak du försäkrat dig om är att när Bolagsverket väl godkänner exempelvis Kattklipperian i Mark, och alla domänhajar är på hugget för att snika till sig ”din domän” och sedan sälja den till dig för dyyyyyyra pengar, är att du ju redan har din domän. Så de kan vilja sälja vilken domän som helst till dig, du sitter ju nöjd med dina tre domäner – och tro mig när jag säger att du har gjort en klok prioritering med dessa hundralappar. Dessutom kanske du bara vill behålla en utav dem, och då kan du avsluta förnyelsen av de andra två.

Nästa steg

Nästa steg är att se till att du har resten av din ”webbvaro” på plats. Du bör sköta din mejlkommunikation från en egen mejladress och inte ”ditt.foretag@gmail.com” – varför kommunicera ut någon annans varumärke?

Det här är det minsta (anser jag). Och satsa någon hundralapp eller två om du har möjlighet även innan allt är klart så är du redo för att pumpa ut ditt varumärke i alla sammanhang!

Erbjudandet

Är du osäker på webbrelaterade frågor så tveka inte att ta kontakt!

Jag bjuder alla som får rådgivning via NyföretagarCentrum Mark på en timmes gratis rådgivning kring webbhotell, domäner och så vidare. Vill du sedan anlita mig till något mer får du rabatt på timpriset. 

Besök:
Skjutsgatan 2c
511 54 Kinna

Om vår samarbetspartner

Veronika Berg driver Hemsideverkstaden i Mark, och har varit med oss på NyföretagarCentrum Mark sedan starten. Utöver att vara en samarbetspartner har hon också uppdraget som sammankallande i valberedningen.

Om varför hon valt att stötta NyföretagarCentrum Mark säger hon såhär:

Jag vet att vi i vår direkta närhet har mängder av människor med kompetens, färdigheter och driv. Och jag vill att varje människa ska få lov att utforma sitt liv så som hon/han/hen vill ha det! En del trivs med att vara anställda, andra har en kraft inom sig att skapa något eget. Båda sätten är lika bra, men att skapa något eget kan vara lite knixigare i början eftersom man då ska generera sin egen lön på ett annat sätt.
När jag startade försökte jag få kontakt med NyföretagarCentrum, då endast representerade i Borås, vilket slutade mindre lyckligt.
När nu NyföretagarCentrum skulle etablera sig i Mark hörde jag av mig och ville vara med och hjälpa till – och lite se till att det går rätt till… 😉
Det är med 100% trygg förvissning om att de som bokar rådgivning får bästa tänkbara hjälp jag med glädje skickar aspirerande företagare till NyföretagarCentrum Mark!

– Veronika Berg

Vid tangenterna

Detta inlägg är författat av Veronika Berg som skriver utifrån egna erfarenheter, med fokus på vilka tjänster våra samarbetspartners erbjuder.
Du kan också bli samarbetspartner till NyföretagarCentrum Mark! En välgärning med CSR-perspektiv.